(Areenassa tätä kirjoittaessani vielä kuukauden verran.) #

Hyvää: #

  • Menee suoraan asiaan. Ei mitään turhaa puolen tunnin henkilöhahmojen rakentelua tai ihmissuhteiden vatulointia toiminnan alettua, eikä loputtuakaan. #

  • Hahmojen väliset konfliktit eivät nekään näyttele juuri minkäänlaista osaa tarinassa. Erimielisyyksiä ja asenne-eroja on kyllä, mutta tehtävää suoritetaan päämäärätietoisesti niistä huolimatta, niin kuin todellisuudessakin. Hollywood-elokuvissahan tavallisesti konflikteja väännetään ensin väkisin jostain kasaan, ja sen jälkeen kaikki huomio keskittyy niiden ratkomiseen. #

  • Naispäähmot eivät tässä ole tyhjänpäiväisiä koristeita, vaan yhtä päteviä ja hyödyllisiä tiimin jäseniä kuin miehetkin. #

Huonoa: #

  • Ei tämä ehkä Bechdelin testiä läpäise, ja ydinryhmässä vain yksi neljästä on nainen. Vaikka se varmaan ajankuvauksena on realistinen (jollei todellisuutta parempikin) suhde, niin voisi olla tasa-arvoisempi. #

  • Osa elokuvassa esillä olleesta, tekoaikaan spekulatiivisesta teknologiasta on vanhentunut ilmeisen epäuskottavaksi. Enimmäkseen se ei kuitenkaan haittaa viihtymistä, ja olisi tietysti kohtuutonta odottaa täydellistä teknologian ennustamista viihteeltä, kun ei se onnistu tieteeltäkään, mutta esimerkiksi laser-suojausjärjestelmään perustuneen toimintakohtauksen epäuskottavuuksien olisi pitänyt olla ilmeisiä jo elokuvan tekemisen aikoina. #

  • Vaikka elokuvassa ”näytetään loputtomiin teknisiä tutkimuskäytäntöjä” (Kari Salminen Wikipedian mukaan), niin mielestäni ongelma ei ole, että ”toiminta hukkuu näennäistieteellisen jutustelun alle” (ibid.), vaan pikemminkin päinvastoin: teknisissä selostuksissa mennään kutkuttavan lähelle Amerikan Psykoa, muttei kuitenkaan niin all in, että niiden flow’hun voisi täysin uppoutua. Parhaita toimintakohtauksia olivat mielestäni ne, joissa hahmot eivät tehneet mitään, vaan vain elehtivät oivalluksen merkiksi. Täysi tieteellistekninen paahto tuollaisilla toiminnattoman toiminnan hetkillä maustettuna olisi tehnyt tästä tällaisenaankin hyvästä elokuvasta aivan erityislaatuisen. #