Jäljitän taas muistoa: jokin 1980-luvun tai 1990-luvun alun suomalainen elokuva, tv-elokuva tai tv-sarjan jakso, jossa viiksekäs Markku Huhtamo (kuva (ilman viiksiä) Helsingin kaupunginteatterin sivulla) jahtasi rosvoa, jolla oli ryöstösaalis mukanaan. Lopulta rosmo kuitenkin huomasi, että rahan (kultaharkkojen?) sijasta olikin saanut saaliikseen vain tiiliskiviä, ja tappoi itsensä (aseella, kiväärillä/haulikolla?). Huhtamon hahmo kuuli rosvon viimeisen laukauksen, ja huusi rosvon nimeä, joka oli vierasperäinen, ehkä ”Melvin”. #

Mikä tahansa muistikuvan yksityiskohdista saattaa olla pielessä, useampikin, mutta niiden muodostama kokonaiskuva on kuitenkin rehellinen. #

(HKT:n logo totally looks like RSS-kuvake.) #

Jäähyväiset presidentille vaikuttaa ainoalta sellaiselta, jossa Huhtamo on esittänyt jeparia 1980-luvulla, muttei se oikein muun sisällön puolesta vastaa muistikuvaani. Voisin varmistua siitä katsomalla elokuvan, mutta… #

”Kyseisten elokuvien esitysoikeudet katosivat, kun elokuvat tuottanut Skandia-Filmi meni konkurssiin. Eikä kellään ole oikein ollut kiinnostusta jälkeenpäin selvitellä, kenelle oikeudet kuuluvat”, kertoo arkistonhoitaja Tommi Partanen Kansallisesta audiovisuaalisesta arkistosta. #

Samankaltaisen kohtalon ovat kokeneet monet muutkin 1970- ja 1980-luvuilla Suomessa tehdyt elokuvat, joiden tuotantoyhtiöt tekivät vararikon. Ilman esitysoikeuksia elokuvia on lähes mahdotonta nähdä missään, sillä esitysoikeudet koskevat yleensä niin teatterikäyttöä, dvd-taltionteja kuin televisioesityksiäkin. #

Aviisi: Piilossa pysyvät elokuvat #

Piraattilahdellakin vedin vesiperän. Tällaisten siellä jakeluhan olisi kulttuuriteko jos mikä! #

Responses

  1. Paluuviite: Saalista

Comments are closed.