Sähkö-Šiva Haluaisin, että olisi jotain ns. henkistä, millä tarkoitan, että haluaisin, että olisi jokin tästä todellisuudesta erillinen, irrallinen todellisuus. Uskovaisillahan sellainen tietysti on, mutta minä edellyttäisin tietysti henkiseltä todellisuudeltani, että se olisi yhtä todellista kuin ei-henkinen todellisuus. #

Menin määrittelyssäni mönkään jo heti alussa, mutta tämä ajatukseni on muutenkin aika raakile. Osaisin vastata (ainakin joihinkin) sitä koskeviin kysymyksiin ja lähestyä sitä sen kautta varmaan paremmin, tai edes jotenkin. Esimerkiksi: ”Voisiko se olla jotain tällaista?”, ”Ei, koska …”. #

Yksi tärkeältä tuntuva ominaisuus siinä olisi ilmeisesti jonkinlainen ei-hyödyllisyys. Ei suoranainen haitallisuuskaan, muttei täydellinen kustannuksettomuuskaan, eikä se missään nimessä saisi olla ainakaan suoraan hyödyllistä. #

Tähtitiede on aika lähellä sellaista. Tietysti tähtitieteen tutkimuksella on käytännöllisiäkin seurauksia, ja ammattitähtitieteilijä hyötyy ammatistaan sen mitä nyt ammatin harjoittamisesta yleensä hyödytään. Sen, mitä minä haluaisin, pitäisi olla ikään kuin tähtitiedettä, jota tehtäisiin varoen samalla koskettamasta mitään hyödyllistä. Sitä opetettaisiin pyhätöissä, joissa asuvat tieteilijät hankkisivat elantonsa vaikkapa kerjäten niin kuin aasialaiset munkit. #

Kun hankimme ja välitämme toisillemme totuuksia, joista ei koidu mitään suoranaista hyötyä (”tähtijoukkojen varhaisvaiheet ovat sellaisia ja sellaisia”), ollaan aika lähellä sellaista uskonnollista, maaallisesta irrallista pyhää, jota ajan tässä takaa. Sillä voi ikään kuin haistattaa pitkät maalliselle, jossa asioita tehdään aina viime kädessä jonkinlaisen hyödyn takia. #

Noin kirjoitettuani huomaan myös, kuinka tässä pohjalla oleva vietti voi ilmetä niinsanotusti oikean uskonnollisuuden (eli johonkin pilipalikerhoon kuulumisen) lisäksi myös päihteidenkäyttönä: silloinhan myös tehdään jotain, mikä on niin antihyödyllistä kuin voi olla. (Paitsi tietysti taas, jos sillä esim. yritetään voidella sosiaalistelun sujumista, mistä syystä varmaan en sitäkään koskaan ole mielekkäänä toimintana pitänyt. Kun juodaan, juodaan hyödyllisyystavoittelun oravanpyörästä pois pääsemiseksi, eikä suinkaan hyödyllisyystavoittelun tukemiseksi.) #

Hyödyllisyystavoittelusta irti pääseminen taas on ehkäpä vain meille ihmisille mahdollista. Tähtitieteen, jota tietääkseni muut eläimet eivät harjoita, olemassaolo on siitä todiste. Meillä on evoluution tuloksena ajattelukone, joka, vaikka hyödyntavoittelua palvelemaan sekin alkujaan syntynyt, kykenee vahingossa myös hyödyttömyydentavoitteluun. Siksi juuri sitä ominaisuuttamme meidän pitäisi ilmentää täysillä. #

Mikä tahansa muu, mitä teemme, on ihan sitä yhtä ja samaa kuin mitä muu luonto tekee jo muutenkin. Ei meillä ole sillä saralla mitään annettavaa. #