Vuoden alusta olen verotuksen myötä ollut oikeutettu käyttämään Ylen palveluita, siis myös Areenaa. Tilasin sieltä syötteinä aluksi eri genrejä, mutta siten osa kiinnostavista ohjelmista meni sivu suun, ja toisaalta taas genresyötteissäkin oli paljon kohinaa. Niinpä tilasin kaikkien ohjelmien syötteen Yahoon Pipesiin, ja aloin kerätä sinne suodatinsanoja epäkiinnostavan aineiston karsimiseksi. #

jani@saegusa:Työpöytä$ wc -l suodatetut.txt 
264 suodatetut.txt

Siellä on siis 264 suodatuslauseketta tällä hetkellä. Osalla niistä on laaja ampuma-alue (”Yle Uutiset” suodattaa ehkä tusinan verran eri ohjelmia), mutta enin osa on tarkoitettu suodattamaan yksittäisiä ohjelmia nimen perusteella. #

Genreistä lastenohjelmat on listalla varmasti eniten edustettuna. Siihen on yhtäältä syynä se, että seuraan vain hyvin harvoja lastenohjelmia (tällä hetkellä muistaakseni vain Hupsista ja Muumilaakson tarinoita), ja toisaalta näppituntumani on, että Areenaan tulee lastenohjelmia genreistä ylivoimaisesti eniten. Joko Yle näyttää niitä lukumääräisesti eniten, tai sitten niiden oikeudenomistajat ovat muita genrejä valistuneempia. #

Ulkomaisten sarjojen määrä on sekin huomattava. Niistähän enin osa on roskaa (ainut menneen puolen vuoden aikana läpi päästämäni on muistaakseni ollut Pyhiinvaeltajan kuolema), mutta niitä tulee minusta joka tapauksessa Yleltä tolkuton määrä. Pohjoismainen tai skandinaavinen draama on oikeastaan ainut sarjojen alalaji, jonka määrän ymmärrän (sitä tuskin saataisiin näin paljon, jos se olisi kaupallisista kiinni). #

Suotimistani tulevat läpi lähinnä dokumentit sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumat. Niistäkin viimeksimainittu sattuu vain olemaan minun onneni, oikeastihan kaikki isot tapahtumat kuuluisivat kaupallisille kanaville. Myös politiikka tulisi läpi, mutta niitä lähetyksiä ei jostain syystä ole enää pitkään aikaan arkistoitu Areenaan. #

Luultavasti merkittävintä Areenan käyttöäni eivät kuitenkaan ole nämä sinne tilapäisarkistoidut ohjelmalähetykset, vaan suorat lähetykset. Siellä ollaan perkeleen hyvin ajan hermoilla kaiken maailman tiedotustilaisuuksista sun muista, ja minähän livenarkkarina diggaan sitä. #

(Jos tämä vaikuttaa siltä, etten liiemmin perusta Ylen tv-tarjonnasta, niin tarkennettakoon, että vaikka se pitääkin tämän datan valossa paikkansa, kaupallisten kanavien tarjonnan suhteen tilanne on vieläkin surkeampi. Ylellä sentään kuitenkin ehkä noin 90 % lähetetyistä ohjelmista on vain minulle sopimattomia, kaupallisilla sen sijaan 99,9 % ohjelmista on silkkaa paskaa.) #