Kävinpä viikonloppuna katsastamassa uuden Godzillan#

Ensimmäinen tunti oli ihmishahmodiipadaapaa, johon kyllästyi kymmenessä minuutissa. Ei Godzilla-elokuvaan tulla puhuvia ihmisiä katsomaan! #

Kituutin kuitenkin paikoillani siinä toivossa, että toiminnan käynnistyttyä odotukseni palkittaisiin. Palkittiinhan se. Jälkimmäinen tunti oli niitä muutamia turhia ihmisdiipadaapakohtauksia lukuunottamatta kaunista katseltavaa. #

Vaikea sanoa, saisiko tuosta kuitenkaan irti paljoakaan, jos ei ole katsellut japanilaisia Godzilla-elokuvia, varsinkaan Heisei-kaudelta etiäpäin. Jättiläishirviökohtaukset olivat näin faninäkökulmasta ihan kunnon kamaa ja nähdäkseni kauniisti viimeisten 25 vuoden elokuvien traditiolle uskollisia, ja viimeistään varovainen flirttailu aiempien Godzilla-elokuvien camp-efektin kanssa voikin tehdä tästä elokuvasta perinteitä tuntemattoman silmissä ihan totaalisen naurettavan ja huonon (siinä missä se lämmitti vanhan fanin sydäntä). #

Mutta vaikuttava ilmestys tämä uusi Godzilla kyllä oli. Siltä osin ohjaaja (Gareth Edwards) oli kyllä mielestäni (edelleen, faninäkökulmasta) onnistunut aika nappiin: hirviökohtaukset olivat kuin mitä japanilaiset varmasti tekisivät itsekin, jos saisivat yhtä isot rahat ja tuotantokoneistot käyttöönsä. Jos haluat nähdä mahtavimman elokuvahirviön tähän mennessä, kannattaa nuo efektit käydä elokuvateatterissa kokemassa. #

Ihmishahmoista vielä sen verran, että en minä ihan täysin niitäkään Godzilla-elokuvissa kieltäisi, mutta niiden tulee olla paperinohuita ja täysin avuttomia hirviöiden suhteen. Japanilaisissa Godzilla-elokuvissa ihmishahmojen kahinat ovat mitättömiä ihmishahmojen keskinäisiä kahinoita, lukuunottamatta armeijaa, joka sekin hyökkää hirviöitä vastaan vain ikään kuin… ”going through the motions”. Ei ketään (minua) kiinnosta ihmisten draama vaan hirviöt. Ken Watanaben tulkitseman tohtori Serizawan sanoin, ”Let them fight!” #

Miinusta:
– japanilaisiksi täysin epäuskottavasti protokollia rikkoneista muka-japanilaisista (manual override)
– amerikkalaisesta ihmishahmo-perhenyyhkydiipadaapasta (jota elokuvasta ainakin 50 %) #

Plussaa:
+ hirviöt (roolit, digitaalinen toteutus; Godzilla varsinkin)
+ juonen premisseistä: Godzilla-elokuvalle sopiva yhdistelmä uskottavuutta ja yliampumista
+ lopusta: fanin näkökulmasta elokuvan paras hetki (ja sen ehkäpä isoin kunnianosoitus traditioille) #