Kuuntelin Generation Why -jakson 82 (Zodiac Killer Hoax Debate, ei löydy sarjan sivulta jostain syystä). Vieraana oli Thomas Horan, joka on sitä mieltä, että Zodiac Killerin kirjeet ovat huijausta. #

Idea on varsin mielenkiintoinen ja tutkimisen arvoinen, mutta valitettavasti Horanin horinat ovat niin päättömiä, että jo vähän aikaa niitä kuunneltuani olin vähemmän taipuvainen uskomaan hänen hypoteesiaan (tai ”teoriaa” niin kuin nojatuolietsivät omia kehitelmiään tykkäävät suureellisesti kutsua). #

Horanin argumentointitapa on varsinkin salaliittoteoreetikoille tyypillinen: ripuloidaan ulos kauhea läjä toisiinsa hyvin löyhästi liittyviä asioita, ja jos kuulija erehtyy tarttumaan yhteenkään niistä keskustelun vuoksi, teoreetikon vastaus on uusi sylintäydellinen ripulia uusista asioista. Kaikki myönnytykset, jos niitä yhtään on, ovat näennäisiä; ripuloija ei kykene aidosti myöntämään muruakaan ulostamastaan heikoksi argumentiksi. Mitä vähemmän aitoja perusteluita hänellä kullekin argumentilleen on, sitä enemmän asiaan liittymättömiä, uusia asioita hän niiden puolusteluksi ulostaa. #

Toinen vieras oli Mike Morford, joka, sen vähän mitä Horanilta suunvuoroa onnistui saamaan, vaikutti kyllä ihan täyspäiseltä. Kaikkiaan yli kaksituntisesta jaksosta olisi kuitenkin pitänyt leikata yli 90 prosenttia pois, jotta se olisi ollut muutakin kuin Horanin puhujakoroke. Se, että niin ei ollut tehty, vahvistaa aiemmin kuuntelemieni jaksojen perusteella jo epäilemäni tekijöiden huonon lähdekritiikki- ja arvostelukyvyn. #

Jos tämä olisi vain yksi epäonnistunut vierasvalinta, olisin ehkä saattanut vielä yrittää kuunnella jakson tai pari, mutta tuon kaksituntisen Horan-jakson lopussa juontaja mainitsi Horanin olleen vieraana jo pari kertaa aiemminkin. Siispä tämän kuuntelu jää minun osaltani tähän. #

Responses

Comments are closed.