Tämä on ohjeeni Prismassa myytävän 20-tuumaisen Jupiter-jalkapumpun (enint. 8 bar) käyttöön. Tätä kirjoittaessani Prismassa myydään ainakin kahta muutakin Jupiter-merkkistä jalkapumppumallia, ohjeeni soveltuvuudesta niiden käyttöön en tiedä mitään. #

Pumpun letkun päässä on kaksi kiinteää suutinta ja lukitusvipu. Dunlopiin eli perinteiseen pikaventtiiliin näistä käy sisäläpimitaltaan kapeampi, eli se, jonka sisällä on kumitiiviste. Oheisessa kuvassa siis suuttimista pikkurillini puoleinen. #

Suuttimen lukitus on auki, kun lukitusvipu on ala-asennossa (kuten oheisessa kuvassa), eli letkun kanssa samansuuntaisesti. Suutin lukitaan paikoilleen nostamalla lukitusvipua niin, että se on 90 asteen kulmassa letkuun nähden. Lukittuna suutin pysyy venttiilissä kiinni omin avuin, eli ilman, että sitä tarvitsee pidellä paikoillaan ilmaa pumpattaessa. #

Jupiter-jalkapumpun suutinpää vasemmalla kämmenelläni: kaksi kiinteää suutinta ja lukitusvipu #

Tarkista pumpattavan renkaan suositeltu enimmäispaine ennen pumpun käyttöä. Enimmäispaineen pitäisi löytyä renkaan kyljeästä painettuna tai kohokuviona. Esimerkiksi omassani yläraja oli 515 kPa. Pumpun painemittarin ulkokehän numerot 1-11 ilmaisevat paineen baareissa. 1 baari = 100 kilopascalia. #

Pumpun käyttö: #

  1. Irrota venttiilin muovihattu. #

  2. Varmista, että pumpun suuttimen lukitus on auki, ja sijoita oikea suutin venttiiliin niin, että se istuu siinä kohtalaisen hyvin. Nosta sen jälkeen lukitusvipua, jolloin suutin lukittuu paikoilleen. #

  3. Aloita pumppaus. Ensimmäistä pumppausliikettä tehdessäsi venttiilin ilmatie aukeaa, jolloin pumpun painemittari alkaa näyttää renkaan sisäpainetta. Ennen venttiilin aukeamista painemittari näyttää pumpun letkun painetta, joka saattaa (ja saa) ylittää renkaalle suositellun paineen ylärajan. #

  4. Pumppaa rengas niin täyteen kuin tarpeen. Seuraa painetta pumpun mittarista, äläkä ylitä renkaalle suositeltua ylärajaa. #

  5. Kun rengas on täynnä, avaa pumpun suuttimen lukitus kääntämällä lukitusvipu takaisin ala-asentoon. Kuuluu suhahdus, kun pumppuun jäänyt ylimääräinen paine vapautuu. #

  6. Kierrä venttiiliin muovihattu takaisin paikalleen. #

Pumpun mukana tuli myös kolmen vaihtosuuttimen setti, mutta mitään niistä ei Dunlop-venttiilin kanssa tarvita. Yksi vaihtosuuttimista oli pallopelipallontäyttöneula, toinen muistuttaa jumppapallon mukana tulleen pumpun suutinta, kolmas variaatiota siitä. #

Jupiter-jalkapumpun vaihtosuuttimet: kaksi oranssia muovista tötsää, yksi metallinen neula  #

Muokkaukset #

2018-07-03 15.36.14 2018-07-21 16.22.19 #
Muuttumaton: <li>Varmista, että pumpun suuttimen lukitus on auki, ja sijoita oikea suutin venttiiliin niin, että se istuu siinä kohtalaisen hyvin. Nosta sen jälkeen lukitusvipua, jolloin suutin lukittuu paikoilleen.</li>Muuttumaton: <li>Varmista, että pumpun suuttimen lukitus on auki, ja sijoita oikea suutin venttiiliin niin, että se istuu siinä kohtalaisen hyvin. Nosta sen jälkeen lukitusvipua, jolloin suutin lukittuu paikoilleen.</li>
Poistettu: <li>Aloita pumppaus. Ensimmäistä pumppausliikettä tehdessäsi venttiilin ilmatie aukeaa, jolloin pumpun painemittari alkaa näyttää renkaan sisäpainetta.</li> Lisätty: <li>Aloita pumppaus. Ensimmäistä pumppausliikettä tehdessäsi venttiilin ilmatie aukeaa, jolloin pumpun painemittari alkaa näyttää renkaan sisäpainetta. Ennen venttiilin aukeamista painemittari näyttää pumpun letkun painetta, joka saattaa (ja saa) ylittää renkaalle suositellun paineen ylärajan.</li>
Muuttumaton: <li>Pumppaa rengas niin täyteen kuin tarpeen. Seuraa painetta pumpun mittarista, äläkä ylitä renkaalle suositeltua ylärajaa.</li>Muuttumaton: <li>Pumppaa rengas niin täyteen kuin tarpeen. Seuraa painetta pumpun mittarista, äläkä ylitä renkaalle suositeltua ylärajaa.</li>

Responses

Comments are closed.