Operointia varten käänsin pyörän ensin ylösalaisin. Ensimmäiseksi olisi kannattanut vaihtaa vaihde kakkoselle, mutten muistanut. #

Irrotin ketjusuojan: yksi kuusioruuvi (nro 8) takana, edessä kaksi ristipäätä, joista toinen oli jo putoamaisillaan. #

Irrotin vaihdekellon takarenkaan keskiöstä: yksi kuusiokolopultti takana. #

Irrotin takarenkaan haarukasta: kaksi 15 mm mutteria, joista toinen hattumutteri. Lisäksi jarruraudan irrotus: ahtaat pultti ja mutteri (nro 10, edessä), kehnolla työkaluvalikoimalla hankala irrotettava. #

Keskiön hattumutterin alla vanha viholliseni, keltainen kiertolukittu aluslaatta (anti-rotation washer). Vuosia sitten tuon renkaan kanssa viimeksi tapellessani jo ihmettelin sitä, että sen lukitusjatke oli holkissa minusta väärin päin, minkä takia rengas ei mennyt yhtään taaemmas. Nyt guuglasin nuita, ja varmistuin siitä, että kyllä sen kuuluu olla toisin päin, eli niin kuin sen tässä kuvassa olen jo kääntänyt: #

Keltainen kiertolukittu aluslaatta polkupyörän takarenkaan keskiössä
Dis yella mo’fucker right here

Sitten vedin rengasta taaksepäin ketjun kiristämiseksi, ja yritin samalla tähdätä sen jokseenkin suoraan, eli samaan linjaan rungon kanssa. Ei saa olla liian kireä, vaan ”1-, 3- ja 7-vaihteisen pyörän ketjun kireys on sopiva, kun ketju taipuu 10-12 mm” (toisen valmistajan polkupyörän käyttöohjeet, s. 9). Työlästä, yrittää sitten vielä pitää se siinä samalla kun kiristää mutterit paikalleen. Ainakaan ketjua ei liian kireäksi saa kovin helposti. #

Kiristin renkaan mutterit niin, että enempi kireys olisi jo vaatinut tekniikka-asentoa ja hikikarpaloiden vuodatusta. Eli ei kaikin voimin, mutta siihen rajalle asti kuitenkin. #

Kiristin jarruraudan paikoilleen yhtä napakasti. #

Sommittelin ketjusuojan takaisin paikoilleen ja ruuvasin sen kuusioruuvin ja toisen eturuuvin kevyesti paikoilleen. Kummallekin eturuuville oli jostain syystä kaksi reikää, enkä ollut huomannut sitä suojaa irrottaessani, joten en tiedä kummissa ne olivat alun perin kiinni. Ruuvasin ne nyt sisempiin (lähempänä runkoa oleviin) reikiin. #

Käänsin vaihteen kakkoselle, sitten sommittelin vaihdekellon paikoilleen ja ruuvasin sen kiinni kuusiokoloruuvillaan. #

Säädin vaihdevaijerin kireyden kiertämällä vaihdekellon edessä olevaa kierrintä pihdeillä niin, että keltainen pilkku vaihdekellon sisällä osuu merkkiviivojen väliin. Vaihtelin vaihteita ykköselle ja kolmoselle ja varmistin, että pilkku pysyi kakkosella kohdallaan. Omassani säädön kiertosuunta näytti olevan päinvastainen kuin Youtuben hollantilaisjäbällä, jolta katsoin mallia#

Kiristin ketjusuojan kaikki kolme ruuvia. #

Kävin koeajelulla korttelin ympäri. Kaikki tuntui toimivan ainakin noilla lyhyillä etäisyyksillä ja alhaisilla nopeuksilla. #

Muokkaukset

ke 3. heinäkuuta 2019 11.16.45 to 25. kesäkuuta 2020 13.06.02
Muuttumaton: Operointia varten käänsin pyörän ensin ylösalaisin. Ensimmäiseksi olisi kannattanut vaihtaa vaihde kakkoselle, mutten muistanut. Muuttumaton: Operointia varten käänsin pyörän ensin ylösalaisin. Ensimmäiseksi olisi kannattanut vaihtaa vaihde kakkoselle, mutten muistanut.
Poistettu: Irrotin <a href="https://www.google.com/search?tbm=isch&q=polkupyörän+ketjusuoja">ketjusuojan</a>: yksi kuusioruuvi takana, edessä kaksi ristipäätä, joista toinen oli jo putoamaisillaan.  Lisätty: Irrotin <a href="https://www.google.com/search?tbm=isch&q=polkupyörän+ketjusuoja">ketjusuojan</a>: yksi kuusioruuvi (nro 8) takana, edessä kaksi ristipäätä, joista toinen oli jo putoamaisillaan.
Muuttumaton: Irrotin <a href="https://www.google.com/search?q=vaihdekello&tbm=isch">vaihdekellon</a> takarenkaan keskiöstä: yksi kuusiokolopultti takana. Muuttumaton: Irrotin <a href="https://www.google.com/search?q=vaihdekello&tbm=isch">vaihdekellon</a> takarenkaan keskiöstä: yksi kuusiokolopultti takana.
Poistettu: Irrotin takarenkaan haarukasta: kaksi 15 mm mutteria, joista toinen <a href="https://www.google.com/search?tbm=isch&q=hattumutteri">hattumutteri</a>. Lisäksi <a href="https://www.google.com/search?tbm=isch&&q=+jarrurauta">jarruraudan</a> irrotus: ahtaat pultti ja mutteri (edessä), kehnolla työkaluvalikoimalla hankala irrotettava.  Lisätty: Irrotin takarenkaan haarukasta: kaksi 15 mm mutteria, joista toinen <a href="https://www.google.com/search?tbm=isch&q=hattumutteri">hattumutteri</a>. Lisäksi <a href="https://www.google.com/search?tbm=isch&&q=+jarrurauta">jarruraudan</a> irrotus: ahtaat pultti ja mutteri (nro 10, edessä), kehnolla työkaluvalikoimalla hankala irrotettava.
Muuttumaton: Keskiön hattumutterin alla vanha viholliseni, keltainen kiertolukittu aluslaatta (<a href="https://bicycles.stackexchange.com/questions/58138/anti-rotation-washers-non-turn-washers-in-non-parallel-dropouts">anti-rotation washer</a>). Vuosia sitten tuon renkaan kanssa viimeksi tapellessani jo ihmettelin sitä, että sen lukitusjatke oli holkissa minusta väärin päin, minkä takia rengas ei mennyt yhtään taaemmas. Nyt guuglasin nuita, ja varmistuin siitä, että kyllä sen kuuluu olla toisin päin, eli niin kuin sen tässä kuvassa olen jo kääntänyt: Muuttumaton: Keskiön hattumutterin alla vanha viholliseni, keltainen kiertolukittu aluslaatta (<a href="https://bicycles.stackexchange.com/questions/58138/anti-rotation-washers-non-turn-washers-in-non-parallel-dropouts">anti-rotation washer</a>). Vuosia sitten tuon renkaan kanssa viimeksi tapellessani jo ihmettelin sitä, että sen lukitusjatke oli holkissa minusta väärin päin, minkä takia rengas ei mennyt yhtään taaemmas. Nyt guuglasin nuita, ja varmistuin siitä, että kyllä sen kuuluu olla toisin päin, eli niin kuin sen tässä kuvassa olen jo kääntänyt: