Nousin 5.05. Ei väsyttänyt kovin paljon. #

Ei varsinkaan sen jälkeen, kun huomasin palvelimen kyykähtäneen jo edellisiltana, ja merkit viittasivat levyvikaan. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen se kuitenkin, kumma kyllä, toimi taas aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. #

Kävelin salille. Tein vatsalihakset, olkapääjumpat, vipareita ja pystäreitä. #

Kävelin kotiin. Söin päivällisen, sitten aloin laatia strategiaan palvelimen levyn operoimiseen. #

Vikapää oli syksyllä asentamani WD:n SSD, ja siihen oli valmistajalta tullut ”kriittinen” laiteohjelmistopäivitys viimeksi viime toukokuussa. Kotvanen meni ennen kuin sain SSD:n nykyisen versionumeron selville, ja se oli toiseksi viimeisin. #

Mutta WD ei tarjoa edes buutattavaa asennussovellusta, fwupd-tuesta puhumattakaan, vaan vain Windows-sovelluksen. Ja vaikka yksi Windows-osio vanhan läppärin levyllä onkin, niin mitenpä sille toista SSD:tä päivitettäväksi tarjoaa? Ei mitenkään. #

Netissä huhuttiin, että se sovellus antaa luoda USB-tikun, mutta ei pidä paikkaansa (enää ainakaan). Ja pelkästään sen selville saamiseksi piti ensin taistella sen paskasovelluksen asennuksen kanssa, kun se aina vain purnasi puuttuvista DLL-tiedostoista, vaikka kuinka asensin VC++-pakettia, josta ne DLL:t netin mukaan saa. Lopulta kokeilin VC++-paketin 32-bittistä versiota, ja sitä se WD:n kökkäle kaipasi (64-bittisessä käyttöjärjestelmässä!). Yhtä laadukasta tekoa nähtävästi kuin mitä nuo laiteohjelmistotkin. #

Löytyi sitten Frameworkin hakkerin laatima resepti, jossa WD:n sivustoa ronkkimalla sieltä löytyy päivitystiedoston osoite, ja muu päivitykseen tarvittavan USB-tikun sisältö. #

Tikun valmisteltuani asensin SSD:n vanhaan läppäriin varmuuskopioitavaksi. Ensin yritin hyödyntää uudemman läppärin USB 3.0:aa verkon yli (kohdeasema on USB 3.0 -liitännällä varustettu ulkoinen kiintolevy), mutta se oli lopulta hitaampi kuin suora kytkentä vanhan läppärin USB 2.0:aan. Ja jälkimmäinenkin niin hidas, että otin sitten kopion vain järjestelmäosiosta. #

Dd:n pyöriessä kävin suihkussa, söin valmissalaatin, pötköttelin ja luin päivityksiä. #

Asensin laiteohjelmistopäivityksen, sitten SSD:n takaisin palvelimeen ja buuttasin. Eipä tässä tämän jälkeen oikein muuta voi tehdä kuin odotella sormet ristissä, että ilmeneekö vika uudestaan. #

Viihdekulutus #