Kollektiivit pitää dehumanisoida. Koko ihmiskuntaa myöten pientä kylää suuremmat ja kenties sitä pienemmätkin ihmisten yhteishankkeet ovat kaikki yksilöä vähäisempiä ihmisarvoltaan. Ne eivät ole yksilöidensä summia; yksilöiden summalla on yksilöittensä ihmisarvojen summa. Kollektiivit ovat systeemejä, jotka pystyvät yksilöä suurempiin suorituksiin alentamalla jäsenensä osaksi koneistoaan. Koneistolla ei ole ihmisarvoa. #

Vaikka kollektiivi pitää dehumanisoida, kollektiivin jäseniä ei saa dehumanisoida. Esimerkiksi siis: ”poliisin saa tuhota”, ei ”poliisit saa tuhota”. Dehumanisaatio ei ole yhtä kuin arvottomaksi leimaaminen. Kuitenkaan sen, että kollektiivista voi olla hyötyä, ei saa antaa erehdyttää kuvittelemaan inhimillisellä hankkeella olevan ihmisarvoa sen enempää kuin millään muullakaan hyödyllisellä välineellä. #