Kultaharkko Juolahti tuossa Tex Willeriä lukiessani mieleen, että onpa kumma jollei seuraavanlaista taktiikkaa käytetä kaikkein tärkeimmissä arvokuljetuksissa nykyisin: #

Annetaan ulos tieto, että kuljetus paikasta A paikkaan B tapahtuu käyttäen yhtä N:stä mahdollisesta reitistä. Kaikki N reittiä ajetaan, eli lähtöpaikasta lähtee N kuljetusautoa/muuta välinettä, yksi kullekin reitille. #

Lähtöpäässä kuljetus valmistellaan siten, että pakataan N ulospäin identtistä lähetystä. Vaikkapa nyt lukittavia teräslaatikoita. Yhteen tulee varsinainen siirrettävä arvotavara, muihin sitä fyysisesti vastaavaa mutta arvotonta, eli esim. leikkirahaa tai katinkultaa. Laatikot suljetaan ja jätetään holviin. #

Holvin sulkeuduttua käynnistyy karuselli, jonka päälle laatikot on asetettu. Laatikot pyörivät satunnaiseen järjestykseen ja sitten holvin ovi avautuu. Laatikot lastataan kukin yhteen kuljetusvälineeseen, ja kukin viedään omaa reittiään kohteeseen. #

Siirron ajan kukaan ei tiedä missä laatikossa arvotavara on. Rosvojen tulee joko ryöstää kaikki N kuljetusta (vaikeaa) tai kokeilla yhtä, jolloin siinäkin tapauksessa, että ryöstö onnistuu, varsinaisen voiton todennäköisyys on vain 1/N. #

Haavoittuvaisin kohta tässä on nähdäkseni kuljetusten valmistelussa, jossa täytyy pitää huolta siitä, ettei laatikoita tosiaankaan voi tunnistaa. Tarkoittamattoman vahingon mahdollisuus lienee helppo pitää pienenä, mutta jos valmistelijoissa on rosvojen kätyreitä, heidän mahdollisuutensa tehdä arvokas lähetys jollain hienovaraisella keinolla tunnistettavaksi (ennen satunnaistusta) täytyy sekin minimoida. Heidät itsensä voidaan kyllä eliminoida lastausvaiheesta, mutta jos myös siinä on mukana (toisia) kätyreitä, näillä voi vastaavasti olla keino tunnistaa merkattu laatikko ja siten saada tietoonsa (ja välittää ulos) arvokuljetuksen reitti. #

Voitaisiin tietysti rakentaa robotti joka hoitaa valmistelun, mutta sen edellyttämän monimutkaisen tietokonejärjestelmän turvallisuuden hallinnointi voi olla yhtä vaikeaa tai vaikeampaa kuin muutaman ihmisen kontrollointi. #

En kyllä tiedä siirrelläänkö pankkien kultaa yms. oikeasti nykyään enää ollenkaan, vai onko se kaikki jo loppusijoitettu. #

Responses

Comments are closed.