Katselin BBC:ltä Margaret Thatcherin hautajaisten kertausta ja ajattelin, kuinka kummallista tuollaisten mahtipontisten menojen järjestäminen on, kenen tahansa kuoleman takia. Jossain Pohjois-Korean kaltaisessa henkilöpalvontakultissa se on tavallaan johdonmukaista (johdonmukaista…), mutta sellaisten ulkopuolella yhtä kummallista kuin mikä hyvänsä palvontameno kultista ulos tuotuna. #

Toisaalta taas surujuhlan ymmärrän sinänsä, mutta minusta meidän tulisi johdonmukaisia ollaksemme juhlistaa jokaista kuolemaa Thatcher-hautajaisten kaltaisilla menoilla; ei Thatcherillä ole sen enempää merkitystä kuin kellään meistä, ja kenen tahansa kuolemasta seuraava läheisten suru taas on ihan yhtä suuren surunäytelmän arvoinen. #

Yksityisesti ihmiset saavat tietysti puolestaan tehdä kuolemaa juhliakseen ihan mitä lystäävät, mutta valtiollisten menojen tulisi minusta olla korkeintaan jokin (yksityisistä!) hautajaisista erillinen pienimuotoinen muistotilaisuus. ”Pienimuotoisuus” voi sitten (lähinnä osallistujamäärissä ja osallistujien arvovallassa) olla suhteessa vainajan poliittiseen merkitykseen, muttei missään tapauksessa mitään arkun raahausta sinne sun tänne, paraateja, sotilaallisia menoja (jollei ole kyse sotilaallisista hautajaisista) ja yleisöä. #

Julkiselle henkilölle yleisö voi jättää jäähyväiset jonkin muistokirjan, monumentin tms. parissa. Sellaisia varmasti on Thatcheriakin surevia varten ollut Britanniassa tarjolla. #

Tiivistettynä siis julkisen eläimen soveliaat saattomenot: #

  1. (Tarvittaessa) Yleisölle muistokirjoja, kukkienlaskupaikka kotiovella tms.  #

  2. Yksityinen hautajaistilaisuus (läheisimmille), jossa arkku. Media läsnä korkeintaan ulkona teleobjektiivien kanssa. Ei yleisöä.  #

  3. (Tarvittaessa) julkinen muistotilaisuus (esim. poliittisesti merkittävän henkilön tapauksessa valtioiden edustajille yms.) jossa uskontoa, puheita, media halutessaan, ei arkkua. Ulkopuolella yleisön tilaisuus mielenilmauksille.  #

Jos yksityinen surijataho haluaa järjestää arkunraahausta sun muuta, saa tehdä niin (omalla kustannuksellaan). Julkinen muistotilaisuus voi olla julkisin varoin järjestetty, mutta sen formaatti on ”mennään kokoontumispaikkaan, istutaan epämukavasti tylsiä puheita kuunnellen, lähdetään pois”. #