Minua häiritsee suunnattomasti näissä BBC:n CGI-eläinmukamenteissa monikin asia. #

Yksi on väkinäiset ”odottamattomat” juonenkäänteet, jollaisiin näiden tekijöillä tuntuu olevan pakkomielle. Yksi tyypillisimmistä on ”saalistaja vaanii saalista, mutta juuri kun se valmistautuu iskuunsa, kuvaan ilmestyykin isompi saalistaja, joka tappaa pienemmän saalistajan”. Se isompi saalistaja ilmestyy aina muka täysin yllättäen, vaikkei sillä ole esitetyssä maastossa voinut edes olla minkäänlaista piilopaikkaa. Pienempi ei ole nähnyt, kuullut tai haistanut sitä. #

Yksinkertainen saalistustapahtuma ei BBC:n dokumentissa voi koskaan mennä alusta loppuun suoraviivaisesti kerronnallisesti pedattujen odotusten mukaan, vaan aina täytyy löytää joku mukamas yllätyksellinen käänne. Vaikka sitten sää. #

 #

Ylidramatisointi ei kevyesti käytettynä haittaisi, mutta kun sitä käytetään jokaisessa jo valmiiksi dramaattisessa kohtauksessa, se muuttuu idioottimaiseksi kliseeksi. #

En ole dinosauruksista niin hyvin perillä, että voisin väittää tietäväni paremmin kuin BBC:n käytössä olevat asiantuntijat, mutta erityisesti dinosaurusten yhteenottoja esittävissä kohtauksissa minua häiritsee se, että vastakkain tuntuu poikkeuksetta asettuvan kaksi toisensa tasaväkisiksi arvioivaa yksilöä. Ainakin nykyiset pedot ottavat toisistaan väkivaltaisesti mittaa vain silloin, kun toinen ei pelkällä koollaan tai olemuksellaan onnistu tekemään ylivoimaansa selväksi. #

BBC:n dinot sen sijaan käyvät toistensa kimppuun yhtä hanakasti kuin sata vuotta vanhoissa viihde-elokuvissa. Nykyisin sellaista juonivälinettä käyttävät BBC:n lisäksi lähinnä Godzilla-elokuvien käsikirjoittajat, jotka muutenkin toimivat alle kouluikäisen logiikalla: ”jos kaksi hirviötä näkee toisensa, niiden on taisteltava keskenään”. #

Myös saalistaessaan BBC-dinot ottavat luonnottoman tolkuttomia loukkaantumisriskejä. Sinänsä olisi mielenkiintoista nähdä kuinka vaikkapa nykyisistä paljolti poikkeava asetelma saaliseläinten ja niitä huomattavasti suurempien saalistajien välillä nykytiedon mukaan toimisi: olivatko isot saalistajat vaikkapa suhteellisen hitaita? Mitä selviytymisstrategioita saaliseläimet käyttivät? #

BBC:tä ei kuitenkaan eläinmaailman vuorovaikutussuhteiden monimutkaisuus tunnu kiinnostavan, vaan se panee saalistajasaurukset käymään itsensä kokoisten, täysin terveiden ja täysikasvuisten, mutta silti täysin avuttomasti käyttäytyvien lihapalleroiden kimppuun. Miten ihmeessä ne lihapallerot eivät muka jo tuolloin olleet kuolleet sukupuuttoon? #

Sitä paitsi BBC:n CGI-eläimet näyttävät yhäkin keinotekoisemmilta kuin dinosaurukset Jurassic Parkissa. Siitä on jumalauta jo 20 vuotta, eikö tekniikka muka ole yhtään kehittynyt tai halpunut? Miksi BBC:n dinosaurukset liikkuvat yhä kuin robotit? Itse asiassa nykyiset robotitkin ovat jo sulavaliikkeisempiä kuin nämä rautakankia syöneet ”eläimet”. #